Jammaa.com - Suomalainen elektroniikan verkkokauppa Jammaa.com 20 vuotta
TOIMITUSTILANNE 22.05 2:59
92.6% tuotteista
heti Lahden varastosta!

PERUUTUSKAMERAT, NÄYTÖT JA ASENNUSTARVIKKEET

VALVONTA JA ERIKOISKAMERAT

AUTOON

ACTIONKAMERAT JA KIINNIKKEET

PARISTOT

KANNETTAVAT

PUHELIMEEN

TIETOKONEESEEN

TURVALLISUUS

MUUT

Artikkeli Kaikki teemat

ISO-liittimen kytkentä

Ohjelmalähteen asennus

Ohjelmalähteen asentamisessa on monta asiaa mitä pitää ottaa huomioon. Käsittelen tässä kaksi asiaa, eli johdotuksen ja kiinnityksen.

Aloitetaan kiinnityksestä. Kiinnitys on syytä tehdä kunnolla ja on hyvä, jos soittimen saa kiinni myös takaa. Mikäli soitin on kiinni ainoastaan edestä, se pääsee vääntyilemään. Tämä on syytä huomioida varsinkin jos olet harrastanut tuningia ja autoosi on vaihdettu jäykemmät / lyhyemmät jouset tai jäykemmät iskunvaimentimet. Eli soitin kiinni sekä takaa että edestä. Etureunasta soitin on monesti vaikea saada kunnolla kiinni. Soittimien mukana tulevat asennuskehikot ovat usein huteria eivätkä autojen muoviset asennusreunuksetkaan vakuuta aina jämäkkyydellään. Asennuskehikon "klipsut" on kuitenkin syytä taivuttaa huolellisesti kiinni asennuspaikan muoveihin, jotta soitin kiihdytyksissä ei karkaa kojelaudan ja vaihdekepin väliin. Kun tästä ollaan selvitty, mietitään myös ulkonäköä. Soitin olisi hyvä olla keskellä asennusaukkoa ja suorassa. Tästä voi saada jonkun pisteen plakkariin kilpailussa. Kiinnityksen jälkeen siirrytään johdotuksiin.

Mikäli käytetään auton omaa johtosarjaa, on syytä ottaa selville, miten virrat tulevat liittimelle. Joissakin autoissa virrat (jatkuva- ja herätevirta) ovat väärinpäin ja ne pitää kääntää oikein päin. Näin on asian laita esimerkiksi joissakin saksalaisissa autoissa. Tämä on hyvä selvittää jotta soittimen muisti toimisi oikein. Jos virrat ovat väärinpäin soittimen muisti ei toimi ja pikavalinnat ynnä muut eivät pysy muistissa. Myös virtalukon pohja voi kärsiä jos liian suuria virtoja otetaan irti, sillä jos virrat ovat väärinpäin niin muistinvirta otetaan käyttövirrasta ja päinvastoin. Tämän jälkeen kytketään soitin, joko käyttämällä jo olevia liittimiä tai sitten joudutaan katkomaan auton alkuperäisiä johtoja ja tekemään liitokset itse. Jollei alkuperäisiä liittimiä käytetä, niin on syytä tarkastaa, että mikä liitin on mikäkin. Nimittäin jossakin autoissa (varsinkin japanilaisissa) yleismittari voi näyttää että johto on maajohto, mutta itse asiassa se onkin valaistuksen ohjaus. Alla tavallisin liitin (ISO -liitin) ja miten se on kytketty.

ISO -liitin on jaettu kahteen osaan: Ylempi osa (A-lohko) sisältää virransyötön sekä ohjaussignaalit kun taas alemmassa osassa (B-lohko) ovat kaiutinsignaalit.

A-1 Voimakkuussäätö
A-2 Ei käytössä 
A-3 Mykistys 
A-4 Positiivinen käyttöjännite (+12 VDC) 
A-5 Moottoriantennin käynnistysjänniteanto 
A-6 Ei käytössä 
A-7 Päätevahvistimen käynnistysjänniteanto 
A-8 Maadoitus (GND)

B-1 Kaiutinanto, taka, oikea, + 
B-2 Kaiutinanto, taka, oikea, - 
B-3 Kaiutinanto, etu, oikea, + 
B-4 Kaiutinanto, etu, oikea, - 
B-5 Kaiutinanto, etu, vasen, + 
B-6 kaiutinanto, etu, vasen, - 
B-7 Kaiutinanto, taka, vasen, + 
B-8 Kaiutinanto, taka, vasen, -

Kun johtojen paikat on selvitetty, on syytä katsoa, ettei mikään johto aiheuta oikosulkuvaaraa ja että maadoitus on kunnolla tehty. Mikäli olet epävarma, voi maadoituksen aina tehdä suoraan runkoon. Kaupasta on myös saatavana autokohtaisia adaptereita. Myös signaalikaapelit on syytä asentaa siististi soittimen taakse. Johdot eivät saisi olla kauhean tiukalla eikä niissä saisi olla paljon mutkia, ja soittimen takana oleva tila on monesti pieni ja ahdas. Kilpailutilannetta ajatellen on hyvä ottaa valokuvia asennuksista ja liittää nämä dokumentaatioon. Ohjelmalähteen kiinnittämisestä ja johdotuksestakin voi saada lisäpisteitä. Sääntökirjasta löytyvät tarkat pykälät ohjelmalähteen johdotuksista.

Lähde: Autoala.net

Artikkeli Muut artikkelit teemasta Auto


LUE AIHEESTA

ISO-liittimen kytkentä

Ohjelmalähteen asentamisessa on monta asiaa mitä pitää ottaa huomioon. Käsittelen tässä kaksi asiaa, eli johdotuksen ja kiinnityksen.

Auton oma integroitu soitin

Onko autossasi alkuperäinen, kojetauluun integroitu soitin, ja haluaisit vaihtaa sen toiseen soittimeen?

Onko autossasi soittimelle DIN1- vai DIN2-aukko?

Standardi aukot ovat matalampi 1DIN ja korkeampi 2DIN (tupla-DIN).