Jammaa.com - Suomalainen elektroniikan verkkokauppa Jammaa.com 18 vuotta
TOIMITUSTILANNE 05.10 9:33
90.9% tuotteista
heti Lahden varastosta!

PERUUTUSKAMERAT, NÄYTÖT JA ASENNUSTARVIKKEET

VALVONTA JA ERIKOISKAMERAT

AUTOON

ACTIONKAMERAT JA KIINNIKKEET

PARISTOT

LELUT

KANNETTAVAT

PUHELIMEEN

TIETOKONEESEEN

TURVALLISUUS

MUUT

Artikkeli Kaikki teemat

Valvontakameran asennus

Artikkelikuva

Valvontakamerat ovat hyvin suosittuja nykyisin. Jammaa.comin valikoimasta löytyy useita langallisia ja langattomia valvontakameroita sekä valmiita valvontakamerajärjestelmiä.
Kameroita on olemassa kiinteällä näkymällä ja käännettäviä PTZ-malleja, jolloin kameran linssiä voidaan laajasti kääntää joko PC-sovelluksella/selaimella tai älypuhelimella.

Kameravalvonta voidaan toteuttaa joko itsenäisesti toimivalla IP-kameralla tai monikanavaisen (useita kameroita) DVR-laitteen kanssa. DVR-laitteissa on usein sisäinen kiintolevy ja kuten IP-kamerakin, se lähettää hälytyksiä ja kuva- ja videotiedostoja määrättyihin email-osoitteisiin ja FTP-palvelimiin.

Kameran sijoitus

Kamera tai DVR-laite tarvitsee jatkuvaa virtaa. Kamera tulee sijoittaa kohtaan, jossa valvottava alue näkyy eikä kuvassa ole liikaa liikkuvia elementtejä kuten puita, koska hälytys tapahtuu liikkeentunnistimella joka vertaa kuvan muutoksia ja jos puu heiluu, lähettää lalite turhia hälytyksiä. Joissakin malleissa voidaan kuvasta "maskata" alue tai alueita pois joita ei tarkkailla. Kamera kannattaa sijoittaa mahdollisimman ylös ilkivallan estämiseksi ja mahdollisisuuksien mukaan vähemmän näkyvälle paikalle. Hämärämiesten karkottamiseksi voidaan asentaa erikseen edullisia valevalvontakameroita näkyvälle paikalle.

Kameran toiminta ja vaatimukset

Valvontakamera valvoo ja tallentaa kuvaa ja videota joko kameran muistikortille tai internetin kautta FTP-palvelimelle. Se myös lähettää sähköpostilla tai tekstiviestillä hälytysilmoituksia.

IP-Kameroissa ja DVR-laitteissa on sisäänrakennettu HTTP-palvelin, jonka kautta kameralle asetetaan web-selaimella tarvittavat tiedot, mm. email-osoitteet, langattoman verkon asetustiedot sekä ajastukset. Usein kameran mukana tulee myös PC:lle ohjelma, jonka kautta voidaan hallinnoida näitä palveluita. Pakkauksessa voi olla asennusohjelma myös älypuhelimelle joko QR-koodina tai tiedostona mukana tulevalla asennus-CD:llä.

Helppo käyttöönlaitto P2P-protollalla
Useimmissa laitteissamme on mahdollisuus käyttää mainittua yhteysprotokollaa, jolloin portinohjauksia ja julkisia IP-osoitteita ei tarvita.
Lue lisää: P2P-protokolla

Kiinteä internet-yhteys (ADSL)
Useissa toimistoissa ja kotona on vielä ADSL-liittymä, jolloin kamera tai DVR-laite kytketään kiinteästi sisäiseen verkkoon. Laitteeesta riippuen reitittimeen pitää tehdä portinohjaus (port forwarding), jotta ulkoapäin päästään katselemaan kameran kuvaa tai muuttamaan asetuksia. Jokaisessa reitittimessä on aina omat asetuksensa tähän, joten on tarpeen tutustua ohjekirjaan tai laittaa hakusanaksi reitittimen tyyppi ja hakusanaksi "portinsiirto" tai englanniksi "port forwarding". Kuten alla, myös "kotimokkulaan" voidaan liittää valvontakamera. Suosittelenme mallia, jossa on kaksi antennia ja vähintään yksi RJ45-verkkoportti.

Mobiili internet-yhteys
Usein halutaan valvoa esim. mökillä liikkuvia ihmisiä ja eläimiä. Jotta laitetta voidaan hallita etänä, on siihen saatava internet-yhteys. Usein tämä toteutetaan mobiililiittymällä ja -laitteella. Laitteessa on oltava julkinen IP-osoite, (paitsi jos laiteympäristö tukee P2P-protokollaa), joten varmista ennen laitteen ja liittymän ostoa, että sellainen on saatavissa. Kaikilla palveluntarjoajilla ei ole julkisia IP-osoitteita tai avoimia portteja, joten on tutustuttava huolellisesti palvelun sisältöön. Esim. Soneran Opengate-lisäpalvelulla voidaan liittää 4G-reitittimeen joko kiinteä (parempi) tai vaihtuva IP-osoite. Jos käytetään vaihtuvaa IP-osoitetta, on käytettävä dynaamista IP-osoitepalvelua. Näitä on tarjolla useita, mutta laajimmin IP-kameroissa ja DVR-laitteissa on tuettuna DYNDNS.org. Palvelu maksaa muutaman euron kuukaudessa. Ilmaisia dynaamisia palveluita on mm. no-ip.com, mutta palvelu pitää aktivoida kuukausittain, jotta osoite pysyy käytössä. Jotta dynaamista IP-osoitetta voidaan käyttää, on mobiililaitteessa (esim HUAWEI B593) oltava tuki dynaamisen osoitteen käyttöön. Lue tästä oiva ohjeistus dynaamisen IP-osoitteen käytöstä HUAWEI-laitteen kanssa. Kuten ADSL-laitteessa, on tähänkin tehtävä portinohjaus jotta siihen päästään käsiksi Internetin kautta. Katso myös P2P-protokolla

Suosittelemme langallista asennusta kamerasta reitittimeen, koska yhteys on varmempi ja joillakin varkailla on olemassa laitteita, joilla voidaan lamaannuttaa radioliikenne ja näinollen estää hälytys.

Yksityisyyssuoja ja valvontakamerat

Yleisillä paikoilla kuvaamisesta voi saada syytteen salakatselusta. Yleensä omaa tilaansa saa valvoa. On aina syytä ilmoittaa alueella näkyvällä kyltillä, että tila on valvottu.
Lue tästä tietosuojavaltuutetun ohjeet.

Julkinen IP-osoite

Jotta kameraa tai DVR-laitteistoa voidaan seurata ja hallita Internetin yli, voidaan tarvita julkinen IP-osoite (Katso myös P2P-protokolla).

Tässä muutamia huomionarvoisia asioita palveluntarjoajaa valittaessa:

DNA

DNA:n Liikkuva Laajakaista -liittymissä on julkinen IP-osoite ja avoinna ovat TCP-portit 500 ja 2222.
Matkapuhelinliittymät ovat NAT:n takana ilman julkista IP-osoitetta.

Saunalahti Elisa

Oletuksena käytössä NAT-osoitteenmuutos, eli IP-kameroiden ja DVR-laitteiden käyttäminen Interntin välityksellä ei onnistu.

3G-yhteyksiin voidaan tilata lisäpalveluna julkinen IP-osoite. Asetus tehdään: Oma Saunalahti: GSM-Liittymät ja Mobiililaajakaista > Liittymät > Palvelut > Liittymääsi kuuluvat palvelut > Muokkaa asetuksia > Julkinen (vaihtuva) ip-osoite.
Yhteysosoitteeksi (APN) vaihdetaan "internet4".

Sonera

Sonera mobiililiittymiin tarjolla  maksullinen Open Gate-palvelu, joka aktivoidaan asiakaspalvelussa. 
Yhteysosoitteeksi (APN) vaihdetaan "opengate".

Jos sinulle tulee kysyttävää valvontakameroihin liittyen, voit soittaa asiakaspalveluumme 010 3961602.

Reitittimen/modeemin asetus/portinohjaus

Jokaisessa modeemissa/reitittimessä on hieman eri asetusvalikko riippuen jopa palveluntarjoajasta. Suurelta osin asetusvalikko ja termit ovat kuitenkin samat. Kiinteän verkon ADSL-reitittimessä saattaa olla PORT FORWARDING, josta porttiohjaus tehdään. Alla suositun HUAWEI B-8315a -mallin asetusvalikko ja tarvittavat määritykset

Asetuksen päästään valitsemalla asetukset (englanniksi setup)

Palomuuri-valikosta otetaan palomuuri pois toiminnasta. Englanniksi Firewall

Tässä valikossa porttiohjaus tehdään VIrtuaalipalvelin-linkin kautta. Englanniksi Virtual server). WAN-portti 2222 on avoinna DNA:lla, mutta tämä vaihtelee palveluntarjoajittain. Laita tämän salllittu avoin portti. LAN IP-osoite on kameran DHCP-palvelimenlta saama sisäisen verkon IP-osoite. Sen löydät kameran ohjausasetuksista kirjautumalla sisäisen verkon kautta selaimella (alkaa yleensä 196.168.1... - DNA:lla eri numeroavaruus oletusksena). LAN-portiksi kameran tai verkon portti (tämänkin kertoo kameran tai DVR:n asetus. Vaihda alasvetovallikosta tilaksi KÄYTÖSSÄ ja paina OK.

Sen jälkeen on vielä painettava KÄYTÄ asetuksen päälle kytkemiseksi. 

Kun asetukset on tehty, voit selvittää oman ULKOISEN IP-osoitteesi vaikka http://whatismyipaddress.com/ -sivuston palvelussa. Omaan kameraan tai DVR-laitteeseen pääset käsiksi antamalla saamasi ulkoisen IP-osoitteen ja :2222 (tai muu avoin portti joka on määretelty WAN-portiksi).

Artikkeli Muut artikkelit teemasta Valvontalaitteet