Asiakaspalvelu lomalla, toimitukset normaalisti.
Jammaa.com - Suomalainen elektroniikan verkkokauppa Jammaa.com 20 vuotta
TOIMITUSTILANNE 20.07 3:22
91.6% tuotteista
heti Lahden varastosta!

PERUUTUSKAMERAT, NÄYTÖT JA ASENNUSTARVIKKEET

VALVONTA JA ERIKOISKAMERAT

AUTOON

ACTIONKAMERAT JA KIINNIKKEET

PARISTOT

KANNETTAVAT

PUHELIMEEN

TIETOKONEESEEN

TURVALLISUUS

MUUT

Artikkeli Kaikki teemat

Peruutuskameran asennus matkailuautoon

Matkailuautossa peruutuskamera on enemmän kuin tarpeellinen. Kun sen kanssa on oppinut ajamaan, on sitä ilman vaikea olla. Se tekee peruuttamisesta helpompaa ja etenkin turvallisempaa! Useat matkailuauton kuljettajat arvostavat myös mahdollisuutta katsoa takanäkymää myös ajon aikana, jolloin voidaan katsoa, onko joku kiireisempi tulossa takaa ohi.

Jos peruutuskameraa ei ole vielä hankittu, kannattaa miettiä eri malleja – samoin niiden ominaisuuksia. Suosittelemme valmiin paketin hankintaa.

Langattoman peruutuskameran asennus matkailuautoon

Langattomista kameroista on keskustelupalstoilla montaa mielipidettä ja kommenttia. Usein langattomia kameroita kehutaan niiden helpon asennuksen vuoksi ja toisaalta moititaan kuvan hitauden tai pätkimisen vuoksi. Niiden kanssa pätee perinteinen viisaus: halvalla ei saa aina hyvää.

Eri materiaalit läpäisevät radiosignaalia eri lailla; alumiiniseinä tai eristeenä käytettävä alumiinifolio estää tehokkaasti radiosignaalin kulun ja, riippumatta laitteistosta, tämä tulee huomioida hankintaa tehtäessä. Joskus on tarpeen siirtää lähetinyksikkö tai antenni auton sisäpuolelle riittävän signaalin aikaan saamiseksi.

Signaali voi olla analoginen tai digitaalinen WiFi-signaali. Analoginen signaali toimii avoimella kanavalla (yleensä kanava 1), joten kaikki lähellä olevat analogiset vastaanottimet tai näytöt saattavat nähdä oman kamerasi kuvan ja vastaavasti omassa ruudussa voi näkyä kaverin auton kuva. Digitaalinen signaali on vahvistettu ja suojattu WiFi-signaali, joten kuva ei välity muille. Katso virranotto alempaa.

Langallisen peruutuskameran asennus matkailuautoon

Langallisissa kamerajärjestelmissä ainoa miinuspuoli on kaapelin veto, ja se saattaa automallista riippuen olla työläs. Uudemmissa matkailuautoissa on onneksi usein vedetty videokaapeli jo valmiiksi takaa eteen. Näissä tosin on tavallisesti käytetty liittimiä, joihin tehtaan omat ja kalliit kamerat käyvät suoraan. Saatavana on erilaisia sovitteita, joten jälkiasennuskamerat ja -näytöt käyvät. Jos liitin on täysin epästandardi, on myös mahdollista avata kaapeli ja liittää kaapeliin toinen liitin. Kaapelit ovat yleensä värikoodattuja, joten jos kolvi pysyy kädessä, on sekin suhteellisen helppo toimenpide.

Kameran ja näytön virranotto

Jotta laitteet toimivat, niihin on saatava tietysti virtaa. Jos langallisessa näytössä ja kamerassa on 4PIN-liitin (tai muu moninapaliitin), siirtyy kameralle virta suoraan näytöltä, joten erillistä virranottoa ei kameralle tarvita. RCA-liitäntäinen kamera saa virtansa erilliseen DC-liittimeen.

Keskusteluryhmissä suositellaan usein kytkemään kameran virranotto peruutusvaloon. Periaatteessa sekin toimii, mutta on varmistettava, että jännite on oikea (hehkulampuilla yleensä 12V, ledivaloissa 9-12V). Jos kamera ottaa virtansa pakkivalosta, kameran kuvaa ei voida katsoa ajon aikana. Jos peruutusvalo on kytketty CAN-väylään, tulee häiriöilmoitus ja tehtävä relekytkentä.

Jos kyseessä on langaton kamera tai siinä on erillinen virtaliitin, suosittelemme liittämään peruutuskameran jatkuvaan virtaan (ACC / virta-avaimen ensimmäinen askel) ja käyttämään näytön herätejohtoa, joka kytketään pakkivaloon. Näin peruutuskameran kuva tulee aina näytölle pakki kytkettäessä ja kuvaa voidaan katsoa myös ajon aikana tarvittaessa. Jos näytössä ei ole herätejohtoa vaan näyttö ”herää” videosignaalista, on virta kameralle otettava pakkivalosta relekytkennällä. Heräte voidaan ottaa peruutusvalosta tai yleensä matkailuautoissa on vaihdelaatikossa mikrokytkin, josta heräte saadaan.

Näytölle virta saadaan helpoimmin tupakansytyttimestä, joka lähes poikkeuksetta ei ole kytketty CAN-väylään. Se tosin saattaa olla suorassa akkuvirrassa, joten on syytä varmistaa virran katkeaminen, kun virta-avain poistetaan, muuten akku tyhjenee ajan kanssa koska näyttö ei sammu.

Matkailuautoissa virta saadaan useasta paikasta näytölle, jos tupakansytytinjohtoa ei haluta roikkumaan kojetaululle. Esim. autosoittimen virtajohdoista saadaan puhdasta virtaa. Riippuen näyttömallista ja sijoituksesta (esim. peilin päälle tuleva näyttölaite), virta voidaan ottaa myös kattovalolta (varmista virran katkeaminen avaimesta).

Kameran sijoitus

Jotta matkailuauton takanäkymä olisi mahdollisimman laaja niin sivu- kuin etäisyyssuunnassakin, suositellaan kamera sijoittamaan keskelle mahdollisimman korkealle. Useissa matkailuautoissa on takana sisäpuolella kaapit, joiden sisään voidaan tehdä johtojen kytkentä ja/tai sijoittaa mahdollinen erillinen lähetinyksikkö. Kaappien alla on yleensä myös sähköä saatavissa (varmista virran katkeaminen virta-avain poistettaessa). Näistä kaapeista löytyy myös tavallisesti johtonippu, jos sellainen on tehtaalla asennettu.

Kamera kiinnitetään auton takaosaan mukana tulevilla ruuveilla. Johtojen tyypistä ja koosta riippuen joudutaan tekemään läpivienti johtoja varten. Reikä tulee täyttää huolellisesti elastisella, sään kestävällä massalla, jottei kosteus pääse rakenteisiin.

Jäikö kysyttävää?

Jotta voit varmistua hyvästä valinnasta käyttötarpeeseesi ja että asennus ja toimivuus varmistuu, ota ihmeessä yhteyttä joko soittamalla Karille 010-3961801 tai laittamalla viestiä sivumme yhteydenottolomakkeella – autan mielelläni!

Artikkeli Muut artikkelit teemasta Peruutuskamerat


LUE AIHEESTA

Peruutuskameran asennus matkailuautoon

Minkälainen peruutuskamera matkailuautoon sopii ja mitä asennuksessa tulee ottaa huomioon