Asiakaspalvelu lomalla, toimitukset normaalisti.
Jammaa.com - Suomalainen elektroniikan verkkokauppa Jammaa.com 20 vuotta
TOIMITUSTILANNE 20.06 13:07
92.8% tuotteista
heti Lahden varastosta!

PERUUTUSKAMERAT, NÄYTÖT JA ASENNUSTARVIKKEET

VALVONTA JA ERIKOISKAMERAT

AUTOON

ACTIONKAMERAT JA KIINNIKKEET

PARISTOT

KANNETTAVAT

PUHELIMEEN

TIETOKONEESEEN

TURVALLISUUS

MUUT

Artikkeli Kaikki teemat

Peruutuskameran asennus

Artikkelikuva
Peruutuskameran asennus on suhteellisen yksinkertainen toimenpide, jos mahdollista auton sisustan purkamista ei huomioida. Kameran videolähdön RCA- tai 4PIN-pistoke liitetään näytön vastaavaan pistokkeeseen. Yleensä RCA-pistokkeet ovat molemmat keltaisia ja ne ovat naaraspuolisia. Kytkentään tarvitaan RCA-välijohto, jossa molemmat päät ovat koiraspuolisia. Saatavana mm. 5-metrinen tai 10-metrinen kaapeli.

Johtojen vetäminen
Henkilöautoissa johdot voidaan yleensä viedä kattopaneelien päällä. Myös mattojen alta voidaan johdot kuljettaa siististi ja melko pienellä vaivalla.
Jos joudut irrottamaan tai raottamaan autosi kattopaneelit, ne ovat yleensä kiinni muovisilla, uudelleen kiinnitettävillä "naksuilla". Niiden rikkoutumisen, kuin paneelinkin rikkoutumisvaara, on etenkin kylminä olemassa joten suosittelemme huolellisuutta tai ammattilaisen käyttöä. Näitä kiinnikkeitä on saatavilla merkkikohtaisesti autoalan liikkeissä.

Näytön virranotto

Varmista aina, että laitteiston jännitealue vastaa ajoneuvon jännitettä!

Riippuen näytön asennuspaikasta virta laitteeseen saadaan joko kattolampusta tai sulakepesästä kojetaulun alta. Riippuen ajoneuvosta ja kojetaulun rakenteesta, voit joutua irrottamaan myös koko kojetaulun. Tämä on suhteellisen suuritöinen toimepide, joskin tehtävissä myös tee-se-itse -miehiltä. Jos virta otetaan kattolampusta, on varmistettava, ettei kattolamppu ole kiinni auton CAN-väylässä. Jos se on, kuva välkkyy ja siinä on häiriöitä. Signaalisuodattimia on saatavana, joten tässäkin tapauksessa voidaan virta ottaa CAN-väylässä kiinni olevasta kattovalosta. Varmista myös, että kattovalon virta katkeaa virta-avaimesta, muuten akku saattaa tyhjentyä.

Kameran virranotto

Varmista aina, että laitteiston jännitealue vastaa ajoneuvon jännitettä!

Suosittelemme relekytkentää, jossa releelle otetaan jatkuva virta esim. tupakansytyttimeltä tai muusta paikasta, joka ei häiritse auton omaa sähköjärjestelmää ja mistä virta on “puhdasta” ilman CAN-väylätietoa. Releen liipaisujännite otetaan peruutusvalolta. Näin peruutuskamera on toiminnassa ainoastaan peruutuksen aikana. Useissa näytöissä ja multimedialaitteissa on johto (tavallisesti sininen, vihreä tai oranssi) pakkivalon plusvirtaan kytkemistä varten, ja näin näyttö "herätetään" näyttämään peruutuskameran kuvaa pakin kytkeytyessä päälle. Joissakin näytöissä on automaattinen, videosignaalin kytkeytymiseen reagoiva toiminne. Huomaa! Joissakin uudemmissa autoissa (mm. BMW) virta katkaistaan myös rekisterikilven valoista kun on kirkas ilma. Näinollen kameran jatkuvaa- tai liipaisinvirtaa ei voida ottaa sellaisista valoista, jotka sammuvat kirkkaalla ilmalla.

Useampi kamera samaan näyttöön
Useimmissa Jammaa.comin myymissä näytöissä on vähintään kaksi videon sisääntuloa (joissakin jopa neljä), joten näytölle voidaan saada kuvaa useammasta näkymästä. Näytölle tulee kaikille oma liitin, jotka on yleensä merkitty Video1, Video2, jne. Jos kytket vain yhden kameran, liitä se Video1-liittimeen.
Kaksi kameraa on erittäin kätevä mm. silloin, kun autossasi on vetokoukku. Kun asennat toisen kameroista näyttämään vetokoukkua, säästyt monelta kuskin paikalta nousemiselta. Toisen kameran voit säätää näyttämään takanäkymää. Kameroiden kesken näkymää vaihdetaan näytön tai kaukosäätimen V1/V2 (CAM tms.) -napista. Vaikka et asentaisikaan kahta peruutuskameraa aluksi, on suositeltavaa, että vedät valmiiksi jo kaksi RCA-kaapelia valmiiksi. Pidemmissä RCA-kaapeleissamme on yleensä kaksi johdinta/liitintä.

Mikäli tarvitset ohjeita tai apua peruutuskameran asennukseen meiltä ostamaasi laitteeseen, ota yhteyttä!

Artikkeli Muut artikkelit teemasta Peruutuskamerat

Aiheeseen liittyviä tuotteita


LUE AIHEESTA

Peruutuskameran asennus

Mitä peruutuskameran asennuksessa pitää ottaa huomioon.

Peruutuskamera auton omaan näyttöön?

Usein kysytään, voiko auton omaan näyttöön lisätä jälkiasennettavan peruutuskameran.

Peruutuskameran liitintyypit

Peruutuskameran ja näytön tai vaihtoehtoisesti ajoneuvon multimedialaitteiston yhteen liittäminen tuottaa joskus harmaita hiuksia; markkinoilla olevissa peruutuskameroissa on useita eri liitinkäytäntöjä.

Langattoman peruutuskameran asennus rekkaan tai kuorma-autoon

Mitä rajoituksia langattoman kameran asennuksessa rekkaan tai kuorma-autoon on huomioitava?

Peruutuskameran virranotto peruutusvalolta

Miten peruutuskameran virta otetaan auton peruutusvalolta